Gorbatsjov: Westen heeft grens overschreden, wereld aan rand afgrond

Volgens voormalig Sovjet partijsecretaris-generaal en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Michail Gorbatsjov heeft het Westen onder leiding van de VS in Oekraïne een rode lijn overschreden, waardoor de wereld nu aan de rand van de afgrond van ‘een grote ramp’ staat. Tot voor kort nam Gorbatsjov doorgaans pro-Westerse standpunten in.

Onder leiding van de laatste Sovjetleider kon in 1989 de Berlijnse Muur zonder dat er ook maar een schot werd gelost vallen. In zijn nieuwe boek ‘Voor de Vrede in Oekraïne en daarmee in Europa’ roept hij op tot een nieuwe dialoog tussen Rusland en de VS. ‘Hun rol en verantwoordelijkheid zijn beslissend.’

Behalve het afbouwen van de kernwapenarsenalen moeten beide mogendheden naar zijn mening ook meer aandacht besteden aan het klimaat, het groeiende tekort aan water, honger, de strijd tegen het internationale terrorisme en internetcriminaliteit, als ook de bescherming van mensen tegen epidemieën. Al deze problemen kunnen in zijn ogen enkel gemeenschappelijk worden opgelost.

‘Leiderspretentie VS is besmettelijke ziekte’

Tegelijkertijd levert Gorbatsjov zware kritiek op de Amerikaanse regering Obama. ‘Er bestaat vandaag een grote besmettelijke ziekte, en dat is de VS en haar leiderspretenties,’ zei hij in een recent radio interview, daarmee wijzend op de VN-toespraak van mede-Nobelprijswinnaar Obama, die Rusland in één adem met ebola en het terrorisme als gevaar had neergezet.

De ‘vader van de Duitse eenheid’ beschuldigt de Amerikanen ervan landen zoals Oekraïne enkel te gebruiken om een nog groter overwicht te krijgen. Hij waarschuwt dat daardoor de eerste tekenen van een nieuwe Koude Oorlog inmiddels zichtbaar zijn.

Merkel ‘vergeet’ haar voormalige held

Bondskanselier Merkel repte op de Dag van de Eenheid met geen woord over de doorslaggevende rol van Gorbatsjov bij de Val van de Muur in 1989, maar roemde enkel de rol van de Amerikanen. Toen ze nog DDR-politicus was, had Merkel hem nog vereerd als de wegbereider naar een nieuwe vorm van het communisme*.

Tevens hamerde Merkel in haar toespraak met het oog op Oekraïne op de ‘onveranderlijkheid’ van nationale grenzen, maar als Gorbatsjov datzelfde principe 25 jaar geleden had gehuldigd, dan had de vereniging van Duitsland nooit plaatsgevonden.

‘Zinloze riskante ineenstorting Sovjet Unie’

Gorbatsjov werd jarenlang in eigen land bekritiseert als stroman van het Westen, maar sinds het uitbreken van de crisis op de Krim is hij steeds vaker op de lijn van president Putin gaan zitten. Daarvoor stond hij juist bekend als één van de grootste critici van het Kremlin.

De situatie in Oekraïne is in zijn ogen het gevolg van de ‘zinloze en riskante ineenstorting van de Sovjet Unie’ onder president Boris Yeltsin, stelt Gorbatsjov, die eraan toevoegt dat hij er destijds alles aan deed om de Sovjet Unie bij elkaar te houden. (1)

* Die nieuwe vorm van het communisme wordt nu mede dankzij Merkel stap voor stap in de Europese Unie ingevoerd, onder andere door de in maak zijnde bankenunie en schuldenunie, die de opmaat naar een neo-Sovjet socialistische politieke unie zullen zijn.

Bron

 

Leave a comment

Your email address will not be published.

*